KOKPIT

Klijent: private
Projektni tim: Ana Zatezalo Šenk, Čedomir Ristić Lokacija: Moskva, Rusija
Površina: 140 m2
Kategorija: hotel
Godina: 2004
Status: realizovano

 
OD STALJINOVE “KOMUNALKE” DO EKSKLUZIVNOG APARTMANA
Apartman se nalazi u kvartu Arbat, samom centru u Moskve.Sedmospratna zgrada izgrađena za vreme Staljinove ere, bila je namenjena za zajedničko stanovanje. U tim stanovima tzv. ruskim „komunalkama“, živele su dve, a često i mnogo više porodica. Praksa, koja se primenjivala i kod nas neposredno posle rata, predstavljala je deo Sovjetskog državnog plana, da se svim građanima obezbedi stambeni prostor. Apartman, površine 140 m2, u kome je Sinestezia dizajnirala enterijer, delilo je u isto vreme sedam porodica. Intima, navike i sve ono što podrazumeva svakodnevni život, moralo je biti usklađeno, sve dok nekom od članova, zahvaljujući usponu u partijskoj lestvici, karijeri ili nekom drugom državnom planu, nije pripao “normalan” stan namenjen samo jednoj porodici.

Prilikom dizajna ovog prostora, smatrali smo da uobičajena podela između predsoblja i ostalih prostorija treba da bude narušena. Ostali elementi u skladu sa tim su klizni i rotirajući, pri čemu nema uobičajenih vrata. Prirodni materijali i indirektno ambijentalno svetlo, dominiraju u svakom delu apartmana.

Različiti delovi stana su spojeni oko zajedničkog “jezgra” lociranog u središnom delu apartmana, dizajniranog kao performativni volumen, koji smo nazvali KOKPIT.

Paneli KOKPITA su inspirisani avionskom industrijom iz pedesetih. Kompleksna struktura obmotana obojenim platnom je na ovaj način postala centralni vizuelni element prostora. Različiti okviri i oblici odgovaraju drugačijoj nameni ove strukture.
KOKPIT registruje svaki pokret i aktivnost koja se odvija unutar njega.

SUBSCRIBE