• de
  • en
  • fr
  • ru
  • sr

London townhouse

Client:  Private
Location: 
London, United Kingdom
Surface: 
300 sqm
Category: 
Residential interior
Year: 
2008-2009.
Status: 
Completed

Wimpoole street is located in the center of London, just a few minutes by walk from Oxford Street. Unlike the very busy Oxford Street, Wimpole Street is quiet up market area known for its well-settled doctors.
It represents the British capital’s exclusive, associated with private medical practices, associations and famous residents for whom possess a rich and interesting history.
A prominent statesman and influential conservative thinker Edmund Burke was living here in 1759. Sir Arthur Conan Doyle doctor and the writer of the famous Sherlock Holmes adventures opened his ophthalmic practice in Upper Wimpole Street in 1891.
Wimpole Street became known for its famous romance between the poet Elizabeth Barrett and Robert Browning. She was kept as a prisoner at 50 Wimpole Street be her tyrannical father before her escape to Italy with a poet Robert Browning in 1846. The story of The Barretts of Wimpole Street became the subject of a play and a 1934 film, remade in 1957 in which Sir John Gielgud, played the main role, Elizabeth’s father.

The great English writer, Bernard Show put the main character of his drama Pygmalion, teacher of diction and bon ton professor Higgins, in Wimpole street, who made a bet that he could train a bedraggled Cockney flower girl, Eliza Doolittle, to pass for a duchess at an ambassador’s garden. Paul McCartney lived in Wimpole Street for two years in the house of his girlfriend Jane Asher in which he wrote the famous songs I Want to Hold Your Hand and Yesterday.

The client bought 6 apartments in 2 neighboring buildings with the desire to connect them into one. This was a demanding request, which implied very complex interventions both in construction and design aspects of the project. A central torus is the main spiral skeleton that links the different spaces. Inspiration was found in project of Shukov Radio tower, by Melnikov, one of the most prominent architects of Russian avant-garde at the beginning of 20th century.

The central tower is treated as a spine that starts as a mezzanine, converting into a helical staircase, then a lounge bench and finally becoming a curved wall. By introducing this central torus, we kept maximum diversity of each space as clear intimate environment.

The interiors of each room: living, saloon, children, master, nanny, kitchen, cinema, spa, bathrooms, are designed as a self-contained world with their own character.

Design: Sinestezia
Principal in charge: 
Ana Zatezalo Schenk
Project lead: 
Sandra Draskovic
Project Team: Natasa Vukosavljevic, Cedomir Ristic
Lighting Designer: Ana Stojadinović, Syntax Lighting