• de
  • en
  • fr
  • ru
  • sr

NOVI BEOGRAD SOCIAL HOUSING

Klijent: Grad Beograd
Projektni tim: Ana Zatezalo Schenk, Matija Živadinović, Danijela Roksandić, Mathilde Parois, Marine de La Jaille
Lokacija: Beograd, Srbija
Povrsina: 8192.29 m2
Kategorija: Konkurs
Godina: 2012
Status: realizovano

 
Tokom leta 2011 Grad Beograd je raspisao konkurs za kompleks socijalnog stanovanja u ulici Dr. Ivana Ribara na Novom Beogradu.
S obzirom da ova ulica predstvlja fizičku podelu između uređenog područja i illgelano izgrađenih naselja, kao jedan od glavnih problema ukazala se razlika između postojećih suprotnosti, koje je bilo važno premostiti i omogućiti interakciju između starog i novoizgrađenog naselja.

Kako bi se novi blokovi povezali sa starim Sinestezia je predložila rešenje koje svojim programom predviđa ekonomsko-kulturnu povezanost sa postojećim blokovima. To je planirano da se postigne stvaranjem kulturnih i komercijalnih sadržaja koji nedostaju susednim blokovima na Novom Beogradu.

Sa druge strane postavljen je cilj da se u finansijskim okvirima , postavljenim projektnim zadatkom konkursa, ostvari ravnoteža između atraktivnog i dostupnog, neobičnog i svakodnevnog.
Blok zgrada je organizovan u obliku slova “U”, sa centralnim dvorištem koje se otvora prema jugu ili zapadu, rezervisan prevashodno za same stanovnike. U okviru bloka nalaze se tri centralna jezgra sa prirodnim svetlom i direktnim pristupom spolja. Gabarit zgrade je jedinstvena celina koja se postepeno povećava u visinu, dok su na zapadnim stranama postavljene i dodatne terase.

Predložena arhitektura predstavlja savremeni urbani izraz koji je u skladu sa prirodom i u isto vreme se oslanja na dati kontekst. Fasada je različitih rastera, čije se sekvence razlikuju kroz ponavljanje a ne ponavljanjem. Obložena je fasadnom opekom u nijansama bele, zelenkaste ili sive koje zajedno predstavljaju jednostavan ansambl koji se uklapa u kontekst.

Privatne bašte se nalaze na prvom spratu iznad parking prostora kao i na krovovima. Ovaj uzdignuti prostor olakšava protok kišnice i smanjuje troškove izgradnje, smanjujući uticaj na temelje i parking rampe.

Veće dimenzije otvora po horizontali zahtevaju klizna vrata od plastificiranog ili anodiziranog aluminijuma, koja će zahvaljujući promeni položaja tokom dana oživeti fasadu. Ova klizna vrata pružaju i zaštitu od sunca i prikrivanja fragmenata života stanovnika ove nove Novobeogradske urbanizacije.

Stanovi su planirani tako da spoje pojedine organizacione jedinice, uzrokovane minimalnim dimenzijama zgrade. Ulaz u dnevni boravak i odvojena spavaća soba iz ulaznog hodnika, tako vode do spavaće sobe i dnevni boravak na kraju prema spolja. Svaki stan ima malu terasu -francuski prozor, dok veći stanovi od 2 i 3 sobe imaju i svoju lođu.
Nastojali smo konačno, da kreiramo povoljno okruženje za buduće stanovnike naselja koje će u isto vreme osigurati uključivanje i intreakciju sa stanovnicima iz susednih blokova.