• de
  • en
  • fr
  • ru
  • sr

BELLO APPARTMENT

Klijent: private
Projektni tim: Ana Zatezalo Šenk, Čedomir Ristić, Nataša Vukosavljević Lokacija: Beograd, Srbija
Površina: 120 m2
Kategorija: enterijer
Godina: 2010
Status: realizovano

 
Stan Bello se nalazi u četvorospratnoj zgradi iz 70-ih godina, udaljenoj 5 km od centra grada u istorijski očuvanom delu Senjaka. Sa pogledom na panoramu Beograda, zgrada je okružena parkom kojim dominira zimzeleno drveće. Autor zgrade arh. Aleksandar Stjepanović, predvideo ja dva stana na svakom spratu od po 100 m2.

U postojećem stanju zatekli smo uobičajenu strukturu trosobnog stana sa malim i slabo osvetljenim prostorijama, niske međuspratne visine od 2,5 m, dugačkim hodnikom bez prirodne svetlosti i kupatilom bez prozora.

Osnovni zadatak rekonstrukcije stana je bio da se objedinjavanjem predsoblja, trpezarije, dnevne i radne sobe postigne kontinuitet prostora i komunikacija, ali u isto vreme ostvari kvalitet intimnosti zasebnih namena.

Pre svega bilo je neophodno otvoriti plafon kako bi se dobila odgovarajuća visina. Otkrivena kasetirana betonska struktura, karakteristična za graditeljsko nasleđe 70-ih godina, kao pozitivno iznenađenje, postala je inspiracija celokupne rekonstrukcije.
Plafon, tako postaje instrukcija za formiranje prostorija, poda, elemenata nameštaja, osvetljenje. Upotrebom različitih načina pregrađivanja putem zavesa, sandeksa, polica , parapeta i pregrada dobijena je osvetljenost i prozračnost u prostoru fleksibilnih namena. Objedinjen prostor ostvaruje dodatni momenat širine vizuelnim kontaktom sa kuhinjom i šankom.

Komunikacija između predsoblja, hodnika koji vodi do spavaćih soba i koridora kuhinje,čini jedan neprekidan kontinuitet, koji je u skladu sa fleksibilnošću dnevne zone stana. Velike prozorske površine su sada u potpunosti otvorene prema parku, čime je prisutnost prirode u celom stanu intezivirana.

Kasetirani plafon svojim difuznim osvetljenjem korespondira sa grafikom poda, motivima belih linija koji doprinose dinamici celog stana. Nameštaj je u skladu sa osnovnom idejom, posebno dizajniran za ovu priliku.
Koncept masivnog i stabilnog naspram laganog i lebdećeg izražen je trpezarijskim stolom, tradicionalnim elementom u porodičnom okruženju, koji je na ovaj način dobio savremenu formu. Željeni kontrast upotpunjen je primenom bele boje, koja ga dodatno olakšava i čini da ne dominira prostorom, već situacijom i prilikom.

Asimetrične police svojom strukturom prate zidove i elemente enterijera i tako postaju poseban vizuelan motiv, koji se ne utapa u ambijent već poseduje svoju samostalnost drugačiju od očekivanog i poznatog.
Bello je na taj način savremen višeslojni prostor, koji balansira svojim prozračnim pregradama formirajući nove funkcionalne celine i namene, a sa druge strane uzbudljiv neformalni ambijent, koji gubi svoje granice u belom i tako postaje saučesnik u otporu svakodnevnom i običnom.