• de
  • en
  • fr
  • ru
  • sr

Roof extension

Client: private
Location: Belgrade, Serbia
Surface: 160 sqm
Category: penthouse
Year: 2007-2008.
Status: completed

transect
vb (tr) [trænˈsɛkt]
to cut or divide crossways

Building is located  5km away from the centre of the town in the historically preserved area. The design was determined by the notable influence of the built-up and landscape surroundings. The roof offer a panoramic view of Belgrade.
Thus in order to preserve the visual relationships and control the complex correspondences between the existing and new. As a result, two appartmants are created,  each two stories high with  3-site-orientation. One of them was detailed developt by studio Sinestezia.
We tried to offer a rich variety of spacial conditions and tectonic contrast: intimate/open, high/low, rough/refined. Basement accomodates a living, dining and sleeping rooms where the curtains and other mobile elements alow differt scenarios..

Apartment is designed as open space, with detached rooms, with the doors only on the restrooms. The main entrance is positioned to reach the heart of the apartment, where all convergent axes meet. Lower level is dominated by huge living area with views spreading to surrounding greenery. Upper level is house „den“ where one can isolate to work, read, meditate or enjoy home steam sauna or amazing view over the terrace. Townhouse is giving attention to clear traces and axes, „V“shaped columns, steel console staircase and designed pieces of light and finishes.

Design: Sinestezia
Principal in charge: Ana Zatezalo Schenk
Project Team: 
Čedomir Ristić