20.08.2012.

Japanski arhitekta Tomohiro Hata iz Kobea pobednik je međunarodnog nagradnog arhitektonskog konkursa za idejno rešenje umetničkog naselja Boka Artist Residence u Boki Kotorskoj, koji je organizovao arhitektonski studio Sinestezia iz Beograda.

U konkurenciji 30 radova iz 17 zemalja sveta, pristiglih na konkurs, drugo mesto osvojio je arhitektonski tim iz Ljubljane (Ziga Misjak, Vesna Lenart, Jana Petković), dok je treće mesto osvojio arhitektonski tim sa Tajvana (Kuan-yi Ho, Kuan-chi Feng, Pei-chi Chen, Chun-ren Shih).

Pobednik Tomohiro Hata Živi i radi u Kobeu, gde je osnovao  svoj arhitektonski biro sa kojim je realizovao više nagradjenih projekata, od kojih i Complex House za koji je dobio prestižnu nagradu WAN House of the Year AWARDS 2011.

Boka  Artist  Residence je zamišljen kao podsticajno mesto za sve oblike aktivnosti koje uključuju vizuelne umetnosti, teoriju, arhitekturu, dizajn, književnost, muziku, nove medije, kulturnu produkciju, kao i nauku.

U skladu sa tim, projektni zadatak konkursa je pred takmičare postavio zahtev da se na lokaciji koja predstavlja inspirativan mediteranski ambijent  sa izuzetnim  prirodnim okruženjem i pogledom na Bokokotorski zaliv (6 km od Herceg Novog, iznad mesta Zelenika),  urbanistički i arhitektonski osmisli  nekoliko celina.

Pre svega glavni objekat naselja planiran za zajedničke aktivnosti ishranu i sastajanje,forum, baštu i pešačku stazu, čija funkcija je da ostvaruje misiju projekta i  kreira uslove  za dinamičnu atmosferu i otvorenost, društvenu interakciju i saradnju unutar novog konteksta.

Dok je druga celina sastavljena od osnovnih jedinica, malih kuća za smeštaj,  predviđena za ličnu autonomiju i nesmetani rad posetilaca.

Pobednički rad pod nazovom Stone Terrace je arhitektonsko urbanistička celina koja  predstavlja jedinstven ali u isto vreme i nenametljiv prizor. Oslanjajući se na upotrebu kamena, objekti uprkos svom savremenom dizajnu ostavljaju utisak kao da su se oduvek nalazili  u ovom prirodnom okruženju.

 

Ovaj krajnji rezultat postignut je ne  samo upotrebom kamena, već i   strategijom  korišćenja izohipsi  terena.  Prateći njihov tok,  autor je kreirao urbanističko  rešenje koje  odstupa od ortogonalnog, kreirajući organsku i uzbudljivu  celinu, koja se oslanja  na ono što je već prisutno i sasvim prirodno.

 

Izohipse i prirodan nagib terena, poslužile su i za formiranje osnove svih objekata  kao i pešačke staze. Na taj način ostvarena je raznovrsnost objekata, dok je  pešačka staza  dobila karakter  šumskog  puta,  uvek  nepredvidljivog  i  zanimljivog  za šetnju.

 

Osnovna celina, namenjena zajedničkim aktivnostima, je složena slojevita kompozicija. Svaki deo ove celine poseduje terasu  sa koje se pruža  poseban pogled na more i Bokokotorski zaliv. Ovaj prizor je omogućen i iz  bazena okruženom vegetacijom,  koji takodje prati nagib lokacije. Glavni objekat, forum i bazen postavljeni u centru lokacije, formirani su na osnovu karakteristika terena. Kućice za individualni smeštaj, su zahvaljujući istom pristupu, organski raspoređene stvarajući  utisak kao da su prirodan deo okruženja. Sa pogledom  na zaliv, pešačka staza svojim prirodnim tokom,  povezuje ceo prostor ali i prevazilazi ovu funkciju komunikacije predstavljajući dodatan elemenat koji doprinosi interakciji, druženju  i susretu posetilaca.

 

 

Svi elementi programa  iz konkursnog zadatka predviđeni za glavni  objekat su ostvareni, pri čemu je praćenjem slojevite strukture terena  izbegnuta visina objekta koja bi remetila  skoro savršeno uklapanje u okruženje. Bazen i forum gotovo da urastaju u prirodne odlike lokacije, bogate zelenilom. Ceo kompleks  zahvaljujući tome zahteva minimum građevinskih intervencija.

 

Zahtevne smernice  projektnog zadatka da sve kućice za individuani smeštaj (ukupno 20) budu različitog oblika i forme kako bi se izbegao turistički kompleks bungalovskog tipa, postignut je takođe strategijom praćenja izohipsi terena.

Koristeći raznovrsnost ovih geografskih odlika za osnovu svake kuće, ostvarena je njihova međusobna različitost, tako da ne postoji nijedna identična samostalna jedinica.

Terasa svake kućice  sa pogledom na zaliv Boke Kotorske, predstavlja još jedan inspirativan ambijent gde  umetnost i prijateljstvo nalaze najpovoljnije situacije.

Svi preostali pristigli  radovi se nalaze na zvaničnom sajtu konkursa:

 

http://www.artinboka.com/competitors

 

Predviđene nagrade.  Kada su u pitanju nagrade, organizator konkursa, arhitektonski biro Sinestezia je sklopio  sporazum sa Berlinskim Artist Rezidensom Glogau AIR, na osnovu kojeg će pobednici van uobičajene procedure koja podrazmeva prijavu i odluku  odbora, boraviti u ovom rezidensu. Glogau AIR je dinamična ustanova u kojoj borave afirmisani umetnici sa svih strana sveta.  Pobednici će osim prilike da predstave svoj konkursni rad, moći da se upoznaju sa Berlinom,  gradom koji predstavlja jednu od najvažnijih destinacija u svetu za savremenu umetnost i kulturna dešavanja.

 

Članove međunarodnog žirija  činili su Colin Fournier dobitnik RIBA 2006,  Paul Alezraa direktor Lordculture konsultantske kuće iz Pariza koja razvija programe za kulturne institucije širom sveta, zatim Irene Pascual direktorka Glogau artist rezidensa iz Berlina,  Slobodan Popović direktor agencije za razvoj i izgradnju Herceg Novog, Milica Lopičić, arhitekta iz Beograda član upravnog odbora NGO Expeditio iz Crne Gore, Dubravka Sekulić arhitekta i teoretičar iz Beograda, Ana Zatezalo Schenk osnivač Sinestezie i asistent na tehničkom univerzitetu u Berlinu.

Zamenici žirija:

Ivana Nenković, arhitekta, Beograd

Saša Klopanović, filozof, Beograd

 

Realizaciju konkursa takodje su pomogli:

Nebojša Gornjak (photo)

Zana Aras Ziad

Andrija Nikačević

Danijela Roksandić

Nataša Vukosavljević

Čedomir Ristić

Mateja Živadinović

 

 

 

 

 

 

 

 

SUBSCRIBE