• de
  • en
  • fr
  • ru
  • sr

CG TOOK

Client:  Private
Location: Central Garden, Belgrade
Surface: 60 sqm
Category:  Apartment
Year: 2016
Status: Completed

 

 

CENTRAL GARDEN „novi kvart u centru grada“

Predmetni stan nalazi se u luksuznom stambenom komplexu “Central garden” koji na svega nekoliko minuta hoda u svom okruženju nudi veliki izbor društvenog, obrazovnog života, kulturnog sadržaja, rekreacije i svih ostalih elemenata koji su sastavni deo svakodnevice zivota ljudi u metropolama.

CG TOOK „dom, stanište, svratište, za mene i moje“

stan povrsine od oko 60 kvadrata cini otvorena dnevna zona /dnevni boravak, trpezarija, kuhinja/, izdvojena spavaca soba, kupaonica i balkon. Stan je dvostrano orjentisan, dispozicioniran “na lakat”, pružajući se niz dve Beogradske ulice. Zahtev investitora je da otvorena dnevna zona ima mogućnost okupljanja velike porodice na jednom mestu. Spavaća zona, je lični kutak. Dizajn prostora podredjen je ovom zahtevu i izabrani materijali podržavaju ovaj stav.

Kao primarni material dnevne zone izabrano je drvo. Drvo kao material koji od svakog doma napravi udobno i čarobno mesto u ovom prostoru upotrebljava se kao obradjeno drvo pojačavajući taj efekat i dajući dodatni karakter enterijeru. Projektanti se odlucuju da kompletan zid dnevnog boravka oblože intenzivno toniranim drvetom. Plakar sa precizno definisanom strukturom, lamelicama definisanim u skladu za zlatnim presekom, prekriva kompletnu povrsinu zida. Izbor projektanta je bio “nevidljivi” okov kako bi harmonija linija lamella ostala kompaktna. Trpezarija, centralna tacka, tačka okupljanja, tačka prelaska, kontaktna tačka, obložena je prirodnim drvetom. Izabran je Hrast, simbol snage, moći, dugovečnosti, čvrstoće, duhovnog i materijalnog bogatstva je primarni materijal. Hrast obiluje pozitivnom energijom koju svako može da oseti kada se nađe u njegovoj neposrednoj blizini. Ovaj materijal se u ovoj zoni koristi i kao pregrada na ulazu koja šiti vlasnika i njegove posetioce, dalje kao polica za knjige koja po potrebi moze biti klupa za sedenje, u vidu „coffe table“ i kao materijal u samoj kuhinji. Oblaganje zidova drvetom u ovom stanu upotrebljeno je na kontaktnoj tacki, formirajuci u prostoru drveni box. Dizajnirani nameštaj je jednostavnih oblika, nenametljivog kolorita. Važan element projektovanja ovog enterijera je osvetljenje. Upotrebljene su jednostavne svetiljke, medjusobno povezane i postavlje na razljičite visine, formirajuci jedinstvenu kompaktnu strukturu koja moze funkcionisati zasebno /paljenje-gasenje/ poput porodice koja je imperativ investitoru.

Plava – boja poverenja, poštenja i lojalnosti, asocira na nebo i more. Sa psihološkog aspekta smanjuje stres i stvara osećaj smirenosti, pomaže boljoj koncetraciji. Boja spavaće zone, boja ličnog kutka. Prema originalnom projektu koji u funkcionalnoj organizaciji nije menjan velika povrsina izdvojena je za spavacu sobu. Projektanti enterijera master bedroom sa walk-in garderoberom dopunjuju zonom za relax i mini bibliotekom organizovanom oko stuba. Oko kreveta formiran je plitki plakar sa integrisanim nocnim stočićima. Walk-in garderober je maksimalno sveden kako ne bi opterecivao prostor. Akcenat u ovoj zoni stavljen je na strukturu formiranu oko stuba. Klupa za odmor, citanje, rad i odlaganje stvari oblikovana je sa dominantnim konstruktivnim elementom kao njegova kontra teža. Jedinstveni u materijalizaciji i koloritetu čine kompaktnu strukturu u funkciji formirane biblioteke.

 

Design: Sinestezia
Principal in charge: Ana Zatezalo Schenk
Project Leader: Julija Jovanović
Project Team: 
Julija Jovanović, Jovana Miletic, Aleksandar Copic