• de
  • en
  • fr
  • ru
  • sr

Campus 2020 : NEAREST NEIGHBOUR SEARCH PLACE

 

Client: Technische Universität Carolo-Wilhelmina zu Braunschweig
Location: Braunschweig, Germany
Surface: 1500 sqm
Category:  Public building
Year: 2015
Status: Competition completed

 

NEAREST NEIGHBOUR SEARCH PLACE

MINIMAL NETS/ WEGE *
*name borrowed from Frei Otto’s Seminar , held 1964 at the Institut für leichte Flachen Tragwerke, Technische Hochschule in Stuttgart.
A.Architectural Concept
I observe the site from the window of my Institute. I find this vertical bird perspective quite compelling. I get this utopian image of sliding things down to the Zeichensaalgebäude. Straight from the surrounding windows students send their material up and down. I see a gigantic rollercoaster in the sky also linking the Institutes of the TU BraunschweigFakultaet 3. It is a perfect networking and play experience. But also, now I can follow my students working from above. I become a first -Assistant Professor- voyeur! Oh, I will finally get rid of all the forgotten models, just by sending my roller down to the Zeichensaalgebäude!
-Hey, its lunch time- are you coming?
– Yes- I say. Andmy thought freezes there
I continued knitting connections in my mind and that set my path to designing a model of connections. In the next step I defined the zones. Zones are places in between that are not defined programmatically; they are non-linear tetrahedral structures of different shapes and forms. Students come there to do things: get heat, get power, water, climb, go through, glue projects, attach monitors, grow plants, sleep in it etc.

There is 7 Zones, 5 are in the middle of the given lot, all are supporting infrastructure and fluids, and 2 at the both far ends of the lot radiating further from the Zeichensaalgebäude , both supporting stairs. OneZone (Climb 1 structure, Oker -walking ) is binding the outlines of the river to the center of the building. And another ( Climb 2 structure, Toof-topping) is climbing over the roof. My 5+ 2 free Zones are all interconnected. The zeichensaal space is taking all the surface of the given lot and is suspended as a sandwich between these structures. Underneath, on the ground level is a central square expanding to the surrounding streets and other places of the TUB’s .As is it a temporary building It can work years as a building at the first place, and when the need for it will no longer exist, Decken could be removed to leave place to steel structures, urban folies of what the building once was.

My aim is to make the new Zeichensaalgebäudenot only a place for work, place for contemplation about Architecture, but to be a place of assembly and a place of encounters

Before all, I have to say that the structural solution of this building is largely influenced by the work of Frei Otto and professor Berthold Burkhardt who long years worked at the InstitutfürTragwerksentwurf (ITE) und der TechnischenUniversitätBraunschweig. Also philosophically the nearest neighbor search is something that the Zeichensaal is all about, be close to exchange and work better together. I found the trees and nature astonishing on the site and want to keep the building closer to their surroundings and the environment.

Being Architect, without an Engineer on this project I put myself in role of the observer whos medium is the computer. I take at structurere producing logics of natural systems.

This network of non-linear Polyether function as shell and need small sections of structural elements and low-rigidity solution at joints. The solution of the joint was an important point. Each unit is made with profile of 100 mm and 500 mm. It more than 1000 steel panels, each working hard to give shape and strength to the Zone structure.

It is so to say a 3D lattice structure of welded rectangles with sides 10 X50 cm – made from lightweight steel .Walls on each floor are kept to an absolute minimum, allowing the various functions to be freely distributed throughout the open areas between the steel structures. Start construction of your ZeichensaalGreenhouse a year in advance if possible. Add organic matter . Structures will be pre welded and brought on site to be screwed to the foundations. The foundation will be kept to the norm for this type of construction.

The outside skin of the façade of the Zeichensaalgebäude is made of the plastic heavyweight clear plastic rollup curtains. Following some basic curtain management practices that every student can easily learn.- the system can work very easily. During periods of snow, the curtain system should be left open to allow the heat from the Zeichenhouse to melt the snow off the roof, avoiding snow buildup that will block light and possibly stress the greenhouse structure. Also, it’s best to open the curtain in stages. Cold air is trapped above a closed curtain, and when the curtain is opened, this cold air falls into the growing space and can stress the plants. The best id to open the curtain in stages so the air above and below the curtain have time to mix slowly. Another option is to delay opening the curtain until the sun warms the air above the curtain to some minimum temperature.

Design: Sinestezia
Principal in charge: Ana Zatezalo Schenk
Project Team: Julija Jovanovic, Jovana Miletic, Miloje Krunic, Aleksandar Copic